Het gevaar van WannaCry ransomware-aanvallen is nog niet voorbij. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt nog steeds voor mogelijke cyberaanvallen, vooral MKB’ers blijken kwetsbaar.

MKB extra risico op WannaCry ransomware-aanvallen

Onlangs werden verschillende bedrijven wereldwijd slachtoffer van de enorme golf WannaCry ransomware-aanvallen. In Nederland was parkeerbedrijf Q-Park het opmerkelijkste slachtoffer van de WannaCry ransomware, verder bleef de schade in ons land tot nu toe nog beperkt.

Echter, het MKB blijft gevoelig voor een verwachte nieuwe reeks cyberaanvallen. Hackers worden steeds professioneler en zijn daarom steeds beter in staat om langdurige en succesvolle aanvallen uit te voeren, zo blijkt uit onderzoek van het NCSC. Vooral kleinere bedrijven, die niet of nauwelijks beschikken over de juiste mensen of middelen om hun netwerk op te schonen na een cyberaanval, lopen extra risico. Daarnaast vinden er niet alleen ransomware-aanvallen plaats op PC’s en laptops, maar ook steeds vaker op mobiele apparaten (smartphones en tablets).

Wat te doen tegen ransomware aanvallen?

De cyberaanvallen zitten meestal verscholen in e-mails. Allereerst is het dus zaak om geen vage e-mailberichten en/of bijlagen te openen. Om het risico op een ransomware-aanval in te perken zijn er daarnaast een aantal stappen die je als bedrijf kunt nemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je Windows-apparatuur volledig hebt geüpdatet, Microsoft heeft namelijk maatregelen getroffen in de vorm van een beveiligingsupdate. Tevens moet je ervoor zorgen dat je de laatste antivirus updates hebt uitgevoerd op alle systemen. Tot slot is een back-up van je bestanden cruciaal! Hiermee beperk je de schade op het moment dat je toch het slachtoffer bent geworden van een aanval.

Online backup door CloudSphere

Heb je hulp nodig bij het beveiligen van je pc, laptop, smartphone of tablet tegen cyberaanvallen? Of wil je op een veilige manier een back-up maken van je bestanden door middel van onze eigen Online Backup? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!