Onze filosofie

“Systeembeheer niet meer zo belangrijk…”. Onze filosofie over de rol van de ICT’er.

Achtergrond

Tot een paar jaar geleden was het gebruikelijk dat de meeste kleine bedrijven een eigen server hadden. Deze server diende voor het delen van bestanden, het verzenden van e-mails en het beheren van gebruikersrechten.
Op deze server draaiden vaak verschillende softwarepakketten die waren aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan Exact voor de administratie of een bedrijfsspecifiek pakket voor voorraadbeheer of CRM. Als deze server uitviel, kon niemand meer werken. Bedrijven zonder goede back-up van hun gegevens liepen zelfs het risico op faillissement.
Met de opkomst van het internet werd online werken steeds belangrijker. Mensen konden vanuit huis via internet werken en e-mailen. Zelfs de vaste telefoonlijn werd vervangen door een VoIP-verbinding via internet.
In deze context was het netwerk van cruciaal belang. Bij een storing kon niemand meer verbinding maken met de server, waardoor werkzaamheden stil kwamen te liggen. Aan de andere kant, als het zakelijke internet uitviel, had dit gevolgen: niemand kon meer surfen, op afstand werken was niet mogelijk en e-mails werden niet langer ontvangen of verstuurd.
In deze omgeving zijn de systeembeheerders van CloudSphere groot geworden. Maar de manier waarop software werd aangeboden veranderde.

SaaS (Software as a Service)

De websites werden steeds geavanceerder en de software die daarop draaide ook. Veel softwareleveranciers stapten over op het SaaS-model (Software as a Service) en gingen hun bedrijfsspecifieke software via maandelijkse licenties online aanbieden. Zo konden ze hun software veel eenvoudiger distribueren en vervielen de installatiekosten waardoor de financiële drempels lager werden.
Zo veranderde Exact Globe in Exact Online en werden Microsoft Office en Exchange omgezet naar Office 365 en Exchange Online. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om volledig online te werken.

Microsoft 365

Microsoft heeft met zijn Microsoft 365-product een indrukwekkende stap gezet. Onder deze paraplu bieden ze alle belangrijke serverdiensten in de cloud aan. Bestanden worden opgeslagen in OneDrive, e-mails worden beheerd via Exchange Online, en printen verloopt via de Azure Print-diensten.
De clientapplicaties zijn nog steeds beschikbaar op pc’s, zowel voor Mac als voor Windows. Maar zelfs via webbrowsers zijn de Office-applicaties aanzienlijk verbeterd. Als je pc niet werkt, kun je in principe via elke webbrowser inloggen op je Microsoft 365-omgeving om met bestanden te werken en je e-mail te beheren. Bovendien kun je nu ook telefoneren via Teams, zelfs met je eigen telefoonnummer.
Op de pc zelf wordt steeds minder software geïnstalleerd, omdat de meeste softwarepakketten nu alleen via de webbrowser toegankelijk zijn. Zelfs voor ouderwetse software, de zogenaamde legacy-software, heeft Microsoft diverse oplossingen. Toch hebben de meeste bedrijven deze niet meer nodig. De toekomst ligt duidelijk in de cloud!
Het belang van netwerkbeheer neemt af
In deze nieuwe situatie, waarin alles in de cloud draait, blijft het een uitdaging als het internet of het netwerk uitvalt. Gelukkig kunnen we dan direct naar huis gaan of naar een andere locatie met internet om daar verder te werken. De servers bevinden zich immers op het internet.

Een bijkomend voordeel is dat bijna iedereen tegenwoordig een smartphone heeft waarmee een hotspot kan worden gemaakt. Zo kunnen we overal met onze laptop op het internet werken, zelfs op kantoor als de KPN per ongeluk een kabel heeft beschadigd tijdens graafwerkzaamheden.
Het belang van systeembeheer neemt af.
In het verleden waren we afhankelijk van lokale systeembeheerders die snel ter plaatse konden zijn om storingen te verhelpen. Tegenwoordig draait echter vrijwel alle belangrijke software in de cloud bij grote multinationals en bedrijfssoftwareontwikkelaars. Als je geen e-mails meer ontvangt, ligt de fout vaak bij Microsoft of een vergelijkbare dienstverlener. In dat geval is het simpelweg wachten tot het probleem is opgelost. Dit heeft meestal hoge prioriteit, omdat als jij geen e-mails ontvangt, je waarschijnlijk niet de enige bent. Deze grote partijen werken bovendien 24 uur per dag, continu.
Wat betreft beveiliging hebben Microsoft en Google waarschijnlijk meer expertise dan wie dan ook. Ze zijn dagelijks bezig met het buiten de deur houden van talloze hackers. Het is een misvatting om te denken dat je dit zelf beter zou kunnen doen.

Dagelijks systeembeheer

In het verleden waren bedrijven die een eigen server hadden veel tijd kwijt aan onderhoud en beheer. Denk hierbij aan taken zoals het updaten van software, het controleren op defecte harde schijven en het migreren van gegevens naar een nieuwe server. Gelukkig zijn al deze werkzaamheden in het nieuwe cloud model niet meer nodig.
Een andere taak die vaak door systeembeheerders werd uitgevoerd, was het beheren van gebruikersaccounts en het instellen van mappen en rechtenstructuren. Dit moest fysiek op de server gebeuren, waardoor het niet door iedereen gedaan kon worden.
In de moderne SaaS-omgevingen is het beheer van gebruikersaccounts echter veel eenvoudiger geworden. Bedrijven willen graag dat je nieuwe gebruikers aanmaakt, omdat je meestal per gebruiker betaalt. Ze doen er alles aan om dit proces zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. In principe heb je hierdoor geen aparte systeembeheerder meer nodig voor deze taken.

De nieuwe werkelijkheid

De rol van een ICT’er is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd. Waar vroeger de nadruk lag op technisch beheer, is het tegenwoordig vooral essentieel om gegevens goed te beveiligen. Dit omvat niet alleen het maken van back-ups, maar ook het voorkomen van datalekken. Het beveiligen en afsluiten van computers, het beheren van toegangsrechten en het waarborgen van veiligheid zijn cruciale aspecten geworden bij het inrichten van SaaS-omgevingen.
Denk bijvoorbeeld aan alle e-mails en bestanden die nu op telefoons en tablets staan. Wat als een medewerker wordt ontslagen of een laptop verliest? In dergelijke situaties kan het waardevol zijn om samen te werken met een praktisch ingestelde partij. Een partij die niet alleen kijkt naar individuele bedrijven, maar ook inzicht heeft in hoe anderen dit aanpakken. Bovendien moet deze partij op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en functies binnen de Microsoft 365-omgeving.
Wij zien hierin een belangrijke rol voor onszelf als adviseur, begeleider en projectaannemer. Als u tijd tekortkomt, kunnen wij u ondersteunen bij uw dagelijkse gebruikersbeheer, terwijl u zich kunt richten op andere belangrijke taken.

Potje sparren over dit onderwerp?

Heb je een vraag of spreekt bovenstaande gedachtengang je aan? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.