040 – 340 02 30 [email protected]

Een bedrijf leiden is topsport. Het vereist ijzeren discipline om doelen te stellen en te halen. Je bent gefocust en toegewijd. Daarnaast heb je een positieve impact op je omgeving – je biedt immers banen, een mooi product of een fantastische dienst en kansen voor klanten, leveranciers en medewerkers. Kortom, je bent een topatleet. Maar net als iedere topatleet heb je een goed team om je heen nodig om tot maximale prestaties te komen.

Financiën en commercie zijn doorgaans goed vertegenwoordigd in directieteams. Maar er lijkt een thema te zijn waar veel organisaties op het gebied van strategie en visie mee worstelen: informatietechnologie. En dat in het tijdperk van Digitale Transformatie, waarin technologie bedrijven kan maken of breken!

Directieteams: van CEO tot CIO
In de directieteams van grote ondernemingen zie je dat naast de algemeen directeur (CEO) vaak verschillende strategische rollen vertegenwoordigd zijn. Zo is er meestal een CFO die het financiële beleid beheert, een COO die over operationele zaken gaat, een CMO voor marketing en een CIO die verantwoordelijk is voor technologie. Bij kleine en middelgrote bedrijven zie je deze rollen vaak niet terug, omdat ze doorgaans geen fulltimebaan omvatten of omdat er simpelweg geen budget voor is.

Wat is een virtual CIO en waarom heeft ieder bedrijf er een nodig?
Laten we even specifiek naar de CIO-rol – oftewel, de rol van de IT-directeur – kijken. Binnen veel bedrijven heeft de persoon die verantwoordelijk is voor IT op strategisch en budgettair gebied, schrikbarend weinig kennis van informatietechnologie. Dat vinden wij op zijn zachtst gezegd verontrustend. Want als bedrijf wil je maximaal rendement halen uit je IT-investeringen. Maar hoe bereik je dat doel als degene die hierover gaat, helemaal geen diepgaande IT-kennis of –ervaring heeft?

‘Zelf doen’ is risicovol
Technologie wordt steeds belangrijker bij het efficiënt uitvoeren van bedrijfsprocessen. Bedrijven die de kansen van de Digitale Transformatie goed begrijpen en implementeren, zijn de winnaars van morgen. Maar omgekeerd geldt dit net zo goed: wie technologie slecht managet, kan rekenen op dramatische gevolgen. We zetten de risico’s van ‘doe-het-zelf-pogingen’ voor je op een rij!

Kortetermijnrisico’s

Je kunt kansen en bedreigingen niet goed en niet tijdig onderkennen;
Oplossingen en leverancierscontracten passen onvoldoende bij de bedrijfsbehoefte;
Risico’s sluipen langzaam binnen in de IT-omgeving;
Je managet veranderingen slecht.

Langetermijnrisico’s

IT-beheer is niet gebaseerd op een IT-strategie of –visie, maar vindt plaats in de vorm van ‘brandjes blussen’;
Onvoorziene risico’s leiden tot schade;
De kosten (Cost of Ownership) zijn te hoog;
Problemen hebben een negatieve invloed op de productiviteit en je kunt ze moeilijker oplossen;
Je hebt mooie kansen niet geïmplementeerd.
Bovenstaande risico’s resulteren uiteindelijk in onnodige kosten en gemiste kansen. Met een goed IT-beleid kun je zulke zaken prima voorkomen. Helaas moet het in de realiteit vaak éérst misgaan voordat bedrijven op de juiste manier in IT besluiten te investeren. Ons advies? Probeer het paard niet achter de wagen te spannen. Benader informatietechnologie structureel op strategisch in plaats van operationeel niveau.

Hoe kan een virtual CIO je helpen?
Zoek je een kosteneffectieve oplossing om deze risico’s te voorkomen? Dan is de Virtual CIO iets voor jou. Deze kun je zien als je eigen parttime IT-directeur waarmee je toegang krijgt tot expertise op het gebied van IT-management, maar alleen gedurende de uren waarop je deze écht nodig hebt. Een vCIO is onderdeel van je team en richt zich op jouw bedrijfssucces. Hij zorgt ervoor dat je IT-budget optimaal wordt besteed en geeft aan waar de prioriteiten liggen.

In feite kun je een vCIO dus vergelijken met een ervaren IT-directeur die meerdere bedrijven op parttimebasis helpt – en wel op twee belangrijke punten:

  1. Het identificeren en implementeren van efficiënte IT;
  2. Het elimineren van inefficiëntie en risico’s.

Samengevat: een vCIO helpt je bedrijf geld te besparen én te verdienen door te kijken naar alles wat je wel en niet doet op IT-gebied en door op basis daarvan de best mogelijke ondersteuning te bieden.

De taken van een virtual CIO
Strategische IT-doelen formuleren, bedrijfsprocessen analyseren en automatiseren, het IT-budget plannen, best practices implementeren en technologische veranderingen mogelijk maken: zo voegt vCIO waarde toe. Hij helpt organisaties bij het optimaliseren van hun bestaande IT-infrastructuur, maar gaat ook een stap verder door bedrijfsprocessen te transformeren met behulp van nieuwe technologie. Een vCIO werkt bijvoorbeeld met je samen om een technologische roadmap uit te stippelen en kansen te signaleren.

Heb je slechts enkele IT-medewerkers in dienst of heb je helemaal geen interne IT-afdeling, dan kun je belangrijke beslissingen en verantwoordelijkheden op technologie- en IT-gebied gerust overlaten aan de vCIO. In tegenstelling tot traditionele IT-dienstverleners heeft hij een bredere blik en kan hij zich volledig richten op het afstemmen van business en IT binnen je bedrijf.

De voordelen van een virtual CIO voor jouw organisatie
Klinkt goed, een vCIO. Maar als je zijn expertise op de juiste manier inzet, wat kan dit dan concreet betekenen voor jouw bedrijf?

Je krijgt duidelijkheid omtrent de huidige én toekomstige staat van je IT-omgeving;
Je weet zeker dat je IT direct bijdraagt aan de bedrijfsdoelen;
Je weet waar IT-gerelateerde kansen en risico’s liggen;
Meer productiviteit en minder downtime door het gebruik van best practices;
Veranderprojecten worden beoordeeld op haalbaarheid, zakelijke eisen worden goed gedefinieerd en wijzigingen worden op de juiste manier doorgevoerd voor maximaal resultaat;
IT-prestaties worden gemonitord en beheerd.


Kortom, je haalt maximaal rendement uit IT-investeringen!