Veel Nederlandse bedrijven maken gebruik van een multi-cloud strategie. Dit betekent dat er diensten uit meerdere clouds worden gebruikt, die door verschillende cloudproviders geleverd kunnen worden. Vaak wordt in deze situatie echter het belang van optimale security onderschat. Om een stevig fundament te hebben waarmee iedere werknemer aan de slag kan, moet je data continu in de gaten houden. Op deze manier verklein je de kans op fouten en kwetsbaarheden. Maar waar moet je precies op letten tijdens het kiezen van een beveiligingssysteem wanneer je gebruik maakt van meerdere clouds? Wij zetten enkele aspecten op een rij.
-
Maak duidelijk wat voor data beschermt moet worden
Vroeger werd data op een gecentraliseerde manier beveiligd, met behulp van een security hub waar alle data en gebruikers langs moesten. Deze manier van werken is tegenwoordig hopeloos verouderd. Door het werken met de cloud is immers niemand meer gebonden aan vaste werktijden, locaties en bedrijfsnetwerken. Beveiliging moet daardoor steeds vaker toegepast worden op het niveau van de individuele gebruiker. Het is daarom van belang dat je je eigen datacenter vandaag de dag niet meer als centrale-hub ziet en dat jouw cloud providers voldoen aan de beveiligingseisen die nodig zijn om jouw data veilig te houden.
-
Monitor datastromen
Binnen een (multi)cloudomgeving is het namelijk zeer gemakkelijk om data met elkaar te delen. Iets wat vaak zelfs met partijen buiten het bedrijf gebeurt, zoals partner en klanten. Het is dan ook van belang om na te denken hoe je de datastromen gaat monitoren en beheren. Hoe wordt er bijvoorbeeld met privacygevoelige data omgegaan en wie bepaalt welke informatie wordt gedeeld en met wie?
-
Beveilig de toegang tot data
Daarnaast zorgt SDN (Software Defined Networking) ervoor dat een lokale security hub overbodig wordt. Dit betekent dat jouw beveiligingsoplossingen net zo goed in de cloud kunnen draaien. Bedenk echter goed wie de beveiligingsmaatregelen voor je gaat implementeren en wie ze up-to-date houdt. Vaak zal je hier hulp van cloudspecialisten bij nodig hebben.
-
Scan jouw cloudomgeving
Met het realiseren van beveiligingsmaatregelen ben je er niet, want een kwetsbaarheid binnen jouw cloudomgeving kan op ieder moment ontstaan. Business units kunnen bijvoorbeeld zelf gemakkelijk cloud oplossingen inzetten, zonder dat anderen hier weet van hebben. Analyseer de cloudomgeving daarom continu en neem risico’s tijdig weg.
-
Schrijf veilige code
Zorg er bovendien voor dat alle code die geschreven wordt voor jouw applicaties veilig is. Veel bedrijven leggen de focus op het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten, waarbij security naar de achtergrond verdwijnt. Hierdoor ontstaan kwetsbaarheden, wat leidt tot herstelwerkzaamheden. Wanneer je bij voorbaat veilig te werk gaat win je uiteindelijk tijd.
-
Kies voor beveiliging op maat
Steeds meer cloudproviders bieden standaard beveiligingsmaatregelen aan op hun platform. Deze maatregelen zijn echter niet gebaseerd op persoonlijke wensen en eisen van hun gebruikers. Wanneer je met meerdere cloudomgevingen werkt raden wij je daarom aan om de beveiliging volledig op jouw organisatie en data af te laten stemmen door een securityexpert. Hou hierbij zelf de regie stevig in handen.
De toekomst van ICT
Doordat bedrijven steeds meer gebruik gaan maken van de diensten van (meerdere) cloudproviders, verandert de ICT-afdeling steeds meer van een operationele organisatie naar een regie organisatie. Veel traditionele werkzaamheden komen immers bij de cloudprovider te liggen, maar dat betekent niet dat de beveiliging van jouw multicloud automatisch goed geregeld is. Bespreek je beveiligingseisen daarom uitvoerig en leg verantwoordelijkheden vast. Laat je adviseren door een cloudspecialist wanneer dit nodig is. CloudSphere kan je hierbij helpen. Neem in dat geval vooral vrijblijvend contact met ons op